29 Ekim 2007

CUMHURİYETİMİZİN 84.YILI KUTLU OLSUN...



EŞSİZ KAHRAMAN ATATÜRK,
VATAN SANA MİNNETTARDIR.

17 Ekim 2007

PEYNİRLİ POHAÇA



Malzemeler :
•1 paket margarin
•1 su bardağı yoğurt
•1 paket kabartma tozu
•1 tatlı kaşıgı şeker
•1 tatlı kaşığı tuz
•1 yumurta
•200 gr beyaz peynir
•yarım demet maydonoz
•susam,çörekotu
•3 su bardağı un

YAPILIŞI :
•Oda sıcaklığındaki margarini geniş bir
kap içinde yoğurtla birlikte yoğurun.

•Bu karışıma un,kabartma tozu,şeker ve
tuz ilave edilir.Hamur kulak memesi
yumuşaklığına gelene kadar yoğurulur
ve 10-15dk dinlenmeye bırakılır.

•Başka bir kapta beyaz peynir,yumurtanın
beyazı ve kıyılmış maydonoz karıştırılır.

•Hamur küçük toplar halinde istenilen sayıya
bölünür.Oluşan hamur topları tek tek bas-
tırılarak yuvarlak biçiminde açılır.İçine
hazırlanan malzemeden konur ve yarım ay
şeklinde kapatılır.

•Üzerine yumurta sarısı sürülür ve isteğe
bağlı susam,çörekotu serpilir.

•Yağlanmış tepsiye dizilir.180derecelik
fırında 20-25dk pişirilir.

AFİYET OLSUN…

TARHANA ÇORBASI



Malzemeler :
•2 yemek kaşığı sıvı yağ
•2 yemek kaşığı salça
•1 çay bardağı tarhana
•1 tatlı kaşığı nane
•5 bardak su
•Et suyu veya 1 tane et bulyon
•1 tatlı kaşı tuz


Yapılışı :

• 1 bardak tarhana küçük bir kasede sıcak
suyla birlikte 10 dk bekletilir.
• Tencereye sıvı yağ,salça ve nane eklenir
ve salça pembeleşinceye kadar karıştırılır.
• Tencereye tarhana ,su ve varsa et suyu
yoksa et bulyon ilave edilir.
• Çorba kaynayana kadar tarhana topaklaşmasın
diye yavaş yavaş karıştırılır.
• Kaynadıktan 10dk sonra ocaktan alınır ve
servis edilir.
AFİYET OLSUN…

07 Ekim 2007

Bitki Çayları

Adaçayı

•Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin
düzenli çalışmasını sağlar.Boğaz,bademcik
ve dişeti iltihaplarını giderir.Göğsü
yumuşatır.Astımdaki sıkıntıları geçirir.
İdrar ve ter söktürür.Banyo suyuna katılıp
yıkanılırsa; zindelik verir.Günde,3 kahve
fincanından fazla içilmemelidir.

Böğürtlen

•Dikenli ve çalı görünümünde bir bitki.
Ekilmemiş yerlerde, çit, yol ve hendek
kenarlarında çok bulunur.Meyve birçok
meyvenin oluşturduğu bileşik küre
biçimindedir.Kullanılan kısımları
yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır.
Yapraklar çiçek açmadan toplanır,gölgede
kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik
asitler ihtiva eder.Hafif kabız edici
özelliği olmakla beraber;diş etleri,
bademcik ve boğaz iltihaplarında,
ishal ve basurda kullanılmaktadır.

Dağçayı

•Uyarıcı, gaz söktürücü, iştah açıcı
ve mide ağrılarını kesici özelliklere
sahiptirler.

Ihlamur

•Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici,
göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak
çay halinde kullanılır.Ihlamur çiçeği banyosunun
da yatıştırıcı bir özelliği vardır.Balla
karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır.
Kan dolaşımını düzenler.

Kuşburnu

•Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle
Gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar.
100 gram kuşburnunda bir sandık portakala
eşdeğer C Vitamini vardır.İyi bir raşitizm
ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir.Güçlü
bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır.
Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluk-
larına karşı faydalıdır.Romatizma ağrılarını
gideriyor.Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.

Melisa

•Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî,gaz söktürücü,
Terletici ve antiseptik etkilere sâhiptir.
Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir.Hafıza
zayıflığına faydalıdır.Baş dönmesi ve kulak
çınlaması gibi şikayetleri keser.Hazımsızlık,
baş ağrısı ve migrende de faydalıdır.Daha
çok çay hâlinde kullanılır.

Nane

•Yaprakları çay hâlinde yatıştırıcı,
gaz söktürücü, bulantıyı giderici
olarak kullanılır.Bunun yanında
çeşitli ilâçların terkibinde kullanıldığı
gibi, yaprakları çiğ veya kurutulmuş
olarak yemeklere konur. Nâne esansı, çok
miktarda zehir etkili olmasına karşılık
az miktarımîde ağrılarına ve bulantılara
karşı kullanılabilir.Nâne uçucu yağı da
oldukça fazla kullanılan bir yağdır.

Papatya

•Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce
Toplanarak gölgede kurutulur.Çay hâlinde
sabahları aç karnına bir bardak içilebilir.
İdrar çoğaltıcı,iştah açıcı,yatıştırıcı ve
gaz söktürücü etkilere sâhiptir.Basurda ağrı
kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir.
Boyar madde olarak da kullanılır.

Rezene

•Gaz söktürücü ve süt artırıcıdır.

Salep

•Öksürük ve bronşite faydalıdır.Aybaşı
kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
Zihni çalıştırma gücünü arttırır.

Sinameki

•Memleketimizde çok kullanılan müshil
ilâcıdır.

05 Ekim 2007

Sulu Köfte



Malzemeler :
•1 yemek kaşığı salça
•1 tatlı kaşığı nane
•5 su bardağı su(kaynamış)
•2 yemek kaşığı sıvı yağ


Köfte Malzemeleri :
•500gr yağsız dana kıyma
•1 su bardağı köftelik bulgur
•1 büyük kuru soğan(rendelenmiş)
•1 yumurta
•1 çay kaşığı karabiber
•1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı :

•Derin bir kap alınır.Kıyma,bulgur,soğan,
yumurta ve baharatlar ilave edilerek
iyice yoğurulur.
•Avuç içinde yuvarlayarak fındık büyük-
lüğünde köfteler yapılır.
•Yemeğin yapılacağı tencereye sıvıyağ,salça
ve nane konulur.Salça pembeleşmeye başla-
dığında 5 bardak su eklenir.
•Su kaynayınca hazırlanan köfteler ilave
edilir.Köftelerin tencereye yapışmaması
için tahta kaşık yardımıyla karıştırılır.
•Köfteler suyun yüzüne çıkıncaya kadar
10-15dk pişirilir.10dk dinlendirmeye
bırakılır servis edilir.
AFİYET OLSUN…

Patatesli Salçalı Köfte





Malzemeler:
•1 büyük domates
•4-5 adet yeşil biber
•Yarım kilo patates(kızartılmış)
•Kızartma için sıvı yağ
•1,5 yemek kaşığı salça
•2 su bardağı su


Köfte Malzemeleri:
•350 gr kıyma
•1 büyük kuru soğan(rendelenmiş)
•1 yumurta
•2 ince dilim ekmek(rendelenmiş)
•Yarım demet maydonoz(kıyılmış)
•1 çay kaşığı karabiber
•1 çay kaşığı kimyon
•1 çay kaşığı kimyon
•1 tatlı kaşığı tuz


Hazırlanışı:

•Öncelikle köfteleri hazırlamak için derin
bir kap alın.Rendelenmiş soğanı,kıyma,ekmeği,
yumurtayı,kıyılmış maydonozu ve baharatları
karıştırarak iyice yoğurun.Avuç içinde yuvar-
layarak ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın.

•Patatesleri soyup dört eşit parçalara ayırın.
Sıvı yağda yeşil biberlerle birlikte hafifçe
kızartın.Yemeği yapacağınız tencereye kızar-
tılmış patatesleri,hazırlanılan köfteleri ve
yeşil biberleri dizin.Başka bir kapta salça
ve yarım bardak su iyice karıştırın.Tenceredeki
patates ve köftenin üzerine dökün.

•Daha sonra domateslerin kabuklarını soyarak
söğüş halinde doğrayın ve tencereye 1,5 su
bardağı suyla birlikte ilave edin.Yemeği
kaynayıncaya kadar harlı ateşte,kaynadıktan
sonra kısık ateşte 20-25dk pişirin ve servis edin.
AFİYET OLSUN…

04 Ekim 2007

Ton balıklı salata

MALZEMESİ:

•1 paket 3 renkli makarna
•1 kutu ton balığı
•1 su bardağı haşlanmış bezelye
•3 yemek kaşığı yeşil zeytin (doğranmış)
•3 yemek kaşığı maydanoz (kıyılmış)
•1 yemek kaşığı dereotu (kıyılmış)
•1 adet havuç
•3 yemek kaşığı konserve mısır


SOSUN MALZEMESİ:

•4 yemek kaşığı mayonez
•2 limonun suyu
•6 yemek kaşığı zeytinyağı
•1 tatlı kaşığı tuz


HAZIRLANMASI:

Kaynayan tuzlu suda makarnaları 7-8
dakika haşlayın.Soğuk sudan geçirip süzün.
Salata kasesine ton balığı,haşlanmış bezelye,
yeşil zeytin, mısır, maydanoz, dereotu ve
makarnayı koyup karıştırın.Hazırladığınız
sosu makarnanın üstüne dökün.Karıştırıp servis yapın.

SOSUN HAZIRLANMASI:

Limon suyu,zeytinyağı,mayonez ve tuzu çırpın.
AFİYET OLSUN:)

03 Ekim 2007

Bebekler için :)



1-MEYVELİ YOĞURT

Malzemeler:
• 1 adet orta boy elma
• 1/3 orta boy muz
• 1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:
Elmaların kabuklarını tamamen soyup,
çekirdeklerini temizleyin.Elmayı cam
rende ile rendeleyip mama kasesine alın.
Muzun kabuğunu soyup rendeleyin ve elma
karışımına ekleyip karıştırın.Meyve
püresinin içine yoğurdu ilave
ettikten sonra bebeğinize yedirin.


2-PUDİNGMİKS

Malzemeler:
• 1 adet orta boy elma
• 2 adet orta boy muz
• 5 adet iri kuru kayısı
• ½ çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
• 1,5 su bardağı su

Yapılışı:
Kuru kayısıları ortadan ikiye bölerek
sapları ayıklanmış üzümlerle birlikte
yıkayarak tencereye koyun.Elma ve muzun
kabuklarını soyup yıkadıktan sonra tencereye
ilave edip suyu ekleyin.Kayısılar yumuşayın-
caya kadar ortalama 15-20dakikada pişirin.
Blenderle iyice parçalayın,puding oda ısısına
gelince bebeğinize servis yapın.

Öneriler: Pudingin içine bebeğinizin ayına uygun
tahıllı,tahıllı ballı,yulaflı kaşık mamaları veya yoğurt
karıştırarak değişik tatlar elde edebilirsiniz.






3-MUZLU PUDİNG


Malzemeler:
• 1 su bardağı süt
• 1 çorba kaşığı şeker
• 1 çorba kaşığı silme pirinç unu
• 1 çorba kaşığı silme buğday nişastası
• ½ orta boy muz

Yapılışı:
Muzu blenderle parçalayıp püre kıvamına
getirin.Tencereye şeker,pirinç unu ve buğday
nişastasını koyup sütü azar azar ekleyerek
karıştırın.Muz püresini de ilave edip orta
harlı ateşte sürekli karıştırarak muhallebi
kıvamına gelene kadar pişirin.Bebeğinize gaz
yapmaması için kaynama başladıktan 5 dakika
sonra mama kasesine boşaltın.Puding ılıdıktan
sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.

Öneriler: Muz yerine çilek,elma,armut gibi
başka meyvelerde kullanılabilir.


AFİYET OLSUN :)