20 Mart 2008

Mutfak İçin Pratik Bilgiler

Mutfakta size yardımcı olacak pratik bilgiler...

•Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok
etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak
bir bezle silin

• Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek
yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı
su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç
dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

•Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için,gömleği
makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15
dakika bekletin.

•Tutkal lekelerini çıkarmak için,sirke ile ıslatıp,
bol su ile durulanmalıdır.

•Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için
lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra
nemli bir bezle silin.

• Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek
için yapılacak en iyi şey,haşlanmış patatesle ovmaktır.

• Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise,ılık
suya batırılmış bir bezle ovulur.Eskimiş ise, içine limon
suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile
silinir.Ilık su ile çalkalanır.

• Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek hemen mum yakın.

• Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse
sararan yerler kaybolur.

•Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve
haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

•Sürahinizin dibi kir tutmuş ise,içine bir avuç tuz ile
sirke koyup çalkalayınız Tertemiz olacaktır.

•Buzdolabındaki nemi almak için,dolaba içi tuz dolu
bir kap konur.

•Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise,kabın altına
ıslak bir bez yayarak biraz bekletin

•Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa
daha dayanıklı olur.

•Kristallerin ışıl ışıl parlaması için,yıkadıktan sonra
durulama sırasında sirkeli suya batırın.Bu işlem
kristalleri parlatacaktır.

• Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir
miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra
ateşin üzerinde kaynatın.İndirincede önce sıcak suyla
daha sonra soğuk su ile iyice durulayın

•Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü
kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı
doldurun,üçte birinede sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın.

•Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin,tencere
daha kolay temizlenecektir.

• Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon
çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır.

•Karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar
gibi beyaz olduğunu,hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz.

• Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız
üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun
süre saklayabilirsiniz.

• Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda
bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

•Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları
tercih edin.

•Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca
kahve telvesi atın.Sonra bolca durulayın.

•Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için
kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz.

•Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar,
soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir
dakika bekletilir.

•Patlıcanların acısını almak için,soyunca tuzlu suda bekletilir.

•Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının
birbirine karışmaması için hemen kırın.

•Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

•Sosislerin patlamasını önlemek için;fırın yada ızgaraya
koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.

•Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek
için,15 dakika kadar içinde sirke kaynatın

•Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi,eller önce bir-iki
dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur,sonra soğuk
suyla ovulur ve yıkanır.

•Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp
ütülenir.

•Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı
çok daha değişik olur.

•Kuş üzümlerini ayıklamak için,onları bir avuç unla
ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız.
Unla beraber çöplerde düşer.

•Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi
yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.

•Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

•Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça
çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

•Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye
batırırsanız,soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

•Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan
sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.

•Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi
kullanmanız iyi sonuç verecektir.

•Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile
ovulup sonra iyice durulanır,ve bir bez parçası ile
parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.

•Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de
lezzetli olur.

•Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa,
hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.

•Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de
kolay hazmedilir.

•Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı
ihmal etmeyin.

•Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay
kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)

•Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden
önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.

•Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk
yıkamada çıkacaktır.

•Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.

• Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması
için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.

• Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir
bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı
sirke karıştırın.Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.

•Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi
temizler hem de kokuları giderir.

•Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü
kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun.

•Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu
kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav
taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.

•Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem
rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur.

•Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.

•Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur.

•Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt
kaynarken dibine yapışmaz.

•Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın
daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.

• Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda
bırakılırsa renkleri canlı olur.

• Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.

• Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye
atmadan önce kapatılır.

• Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde
çeksenizde kapanmaları zorlaşır. Kapınızın, çekmecenizin
sürten kısmına vazelin sürün.

• Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın
yavaş yavaş yiyin.(Birkaç tane)

• Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.

• Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için:
Mantarı kaynar suyun içine atın.

•İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için:Buzu dondururken
buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs.koyup
dondurun.

•Buz dondururken: Suyu kaynatın,soğuyunca buz kalıplarına
koyup dondurun.Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.
Kaynamış suda oksijen azalır.Buda buzun mat görünmemesini sağlar.

•Dişlerinizi doğal temizleyin:Çileği ezin diş fırçanızın
üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın.Sonra
dişlerinizi fırçalayın.

•Küçük yanıklar için:Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın
buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun.Yanmış
yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

•Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin.

• Arı,sivri sinek sokmalarına karşı:Kesme şekeri hafif
ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir’i
alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.

•Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin
üzerini karalayın.

•Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını
göreceksiniz.

• Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa:Bir bardak saf alkolü
ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin.
Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

• Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?

• Çiçekleriniz için,haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

• Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra
soğuk suya batırın.

•Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt
böcek vs. yok edersiniz.

• Kapılarınızı vs. cila yaparken:Cila olmamasını istediğiniz
yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca
çok kolay çıkarabilirsiniz.

• Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi
önlersiniz

• Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının
üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

• Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda
bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

• Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin

• Mangal ızgaranızı temizlemek zordur:Ilıkken cam sille
temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir
müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

•Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup
ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun.

• Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz
bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

• Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan
biraz su bir kasık pirinç çalkalayın

• Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

• Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker
serpin,kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun
iki hafta limon kurumadan saklanır.

•Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında
mis gibi kokar odanız.

•Patates haşlarken:Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin
koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.
Aynı zamanda patatesler daha çabuk.

• Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için:
Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun.
Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.

• Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak
şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına
saklamaya bırakabilirsiniz.

•Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için:
İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine
koyun 1 saat buz dolabında bekletin.

• Yeşil sebzelere renk veren,klorofil maddesidir.Pişirdiğinizde
sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için,önce
bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

• Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz,
kavururken kararmazlar.

• Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür,
evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı
yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.

• Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra
bıçakla keserek doğramak yerine,elinizle koparın.
Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

• Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız.
Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız.
Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu
kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve
üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan
kavonozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve
karanlık yerde saklayın.

• Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam
tuz,çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar.
Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde,tadının
çok değişik olduğunu göreceksiniz.

• Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için,kaynar
sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir
süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden
girerek soymayı kolaylaştırır.

• Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık
bırakırsanız,hem mantarların su koyuvermesini hem de
kararmasını önlersiniz.

• Pişirip sakladığınız yumurtaları,çiğ yumurtalarla aynı
yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ
yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken,pişmiş
yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

• Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır.Son kullanıcı
olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda
saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten
sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de
saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın
alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip
tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten
sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda
bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C’ de
3 ay kadar saklanabilir.Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası
üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro
organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer
veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.

• Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması
gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda
bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat
kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

• Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir
süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı
hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar
2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda
bekletilmesi yeterli olacaktır.

• Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa,
ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek
yeterlidir.

• Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam
yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman
bozulmadığını göreceksiniz.

• Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız
vitaminlerini öldürmezsiniz.

• Balık çorbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması
için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk
kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.

• Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak
için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke
ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten
sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü
kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.

• Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için
ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve
kekik yaprağı koyun.

• Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da
ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli
olacaktır.

• Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir
türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.

• Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte
kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını
biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip
ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave
etmeye dikkat edin.

• Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda
süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters
çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun.
Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber
serpip sıcak sıcak servis yapın.

• Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen
portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?

• Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve
daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım
limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve
içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.

• Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda
bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu
elde edersiniz.

• Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir
kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.

• Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve
çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın.Daha
sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken
içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.

• Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip
yerine güzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o
pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa,
size daha pratik ve ucuz bir önerimiz var. Yemek yapmadan
önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile
doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika
için ısıtın. Daha sonra soğumaya bırakın. Fırınınız
umduğunuzdan da güzel kokacak.

• Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur.
Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için,
teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın;
bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.

• Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan
sonra evinize sinen ve pencereleri açsanız da çıkarmayı
başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok
kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna
ekleyin.Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın
hazmı daha kolay olacak.

7 yorum:

ezginin mutfağı dedi ki...

gözdecim çok ihtiyacımız olan bilgiler bunlar gerçektende.paylaştığın için tesekkürler canım kocaman sevgiler

Adsız dedi ki...

canim bunlar çok guzel bilgi paylasimin için sagol tatlim, her zaman lazim oluyor, bazi yeni seyleri de ogrenmis oldum, opuyorum, guzel bir hatfa sonu dilerim bi tanem.

kelebeklisaniyeler.blogcu.com

disal dedi ki...

canım senin şablonun böylemiydi.....

gözüme değişik göründü birden....

verdiğin güzel bilgiler için teşekkürler......

çok faydalı hepside.....

öptüm canım

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

canım ya ne güzel faydalı bilgiler paylaşmışsın...sağolasın..sevgilerimle öpüyorum

kalbegidenyol dedi ki...

ezgim canım çok teşekkürler.öptüüm

hurişim çok teşekkür ederim,umarım
herkesin işine yarar..öptüüm

disalcim canım evet birsüredir böyle şablonum..çok teşekkürler :)
öpüldün

gönüüüüüüül teşekkür ederim.. :))
öptüm bissürü

sevgiler
gözde

Ilker Erdem dedi ki...

Gozdecigim bu guzel bilgileri paylastigin icin tesekkurler. Sevgiler

Ruya dedi ki...

gerçekten faydali paylaşım için çok teşekkürler